Zitting Eva
Zitting:
-
Waarom wordt er een zitting gemaakt?
U zou maar in een rolstoel zitten. Heel de dag of een gedeelte van de dag. Dan zou het toch fijn zijn wanneer deze comfortabel zit. Voor een type rolstoel waarbij de zitting uitneembaar is, is het mogelijk een persoonlijk zitvlak te maken. Deze zitting wordt dan volledig aangepast aan de gebruiker en zal zorgen voor meer comfort. Hierdoor wordt het lange zitten aangenamer.
-
Waar wordt opgelet bij het maken van een zitting
De zitting bestaat uit twee delen: het houten ondervlak en de schuimstukken bovenop. Het geheel wordt bevestigd aan de rolstoel met 4 hangbeugels. Hieronder een korte uitleg per onderdeel met daarbij verklaringen voor het ontwerp.
Houten ondervlak
Het begint allemaal met een vierkant stuk hout. Dit moet de basis gaan vormen van de zitting. Voor de juiste afmetingen hiervan wordt er gekeken naar de gebruiker. De lengte van het zitvlak wordt bepaald door de bil - knieholte afstand. Dit kan door de houten plank bijvoorbeeld op een tafel te leggen en erop te gaan zitten en vervolgens af te tekenen bij: het stuitje en een vuist verwijdert van de knieholte. Nu is de lengte van de persoonlijke zitting bepaald.
De plaatsing van het zitvlak moet zo zijn dat de zitting doorloopt tot iets verder dan waar de rugleuning begint. Dit is omdat er ruimte nodig is voor de billen die door de kromming van de ruggenwervels naar achteren uitsteken.
De breedte van de zitting wordt bepaald door de afmetingen van de rolstoel zelf. Er wordt een aantal centimeter vrijgehouden in de breedte. Er is namelijk ruimte nodig voor de hangbeugels. Er worden vier gaatjes gemaakt voor de schroeven van de hangbeugels. De plaatsing van deze hangbeugels zijn zo ver mogelijk naar de buitenkant. Wanneer ze meer naar het midden zouden zitten zou er een wip effect komen en kan de zitting dus uit de rolstoel gaan.
Door de hangbeugels hangt de zitting een aantal centimeter lager dan het frame waaraan de gehele zitting bevestigd wordt. Door constructie van de gebruikte rolstoel moest er hout worden weggehaald omdat het frame onder de zitting in de weg zat. Dit resulteerde in twee rechthoekige gaten in het midden van het houten zitvlak.
In de onderstaande afbeelding is het resultaat te zien van het houten ondervlak.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Schuim
Bovenop de houten ondervlak wordt een schuimlaag gemaakt. Er kan een actieve of een passieve zitting worden gemaakt. In dit geval is er gekozen voor een passieve zitting. Dit betekent dat de gebruiker niet veel moeite hoeft te doen om goed te zitten en lang in dezelfde houding kan blijven zitten.
Het ontwerp
Aan de zijkant en de achterzijde zal een opstaande rand komen van een paar centimeter breed. Deze loopt schuin af om de vorm van de bovenbenen en billen te ondersteunen. De rand zal in het midden aan de achterzijde is dunner, ongeveer de helft van de dikte. Dit is om ruimte te maken voor het stuitje van de gebruiker.
Voor goede comfort liggen de benen hoger dan het billenvlak. Op ongeveer een derde deel vanaf de voorkant wordt een verhoging van schuim aangebracht. Nu is er een hoogteverschil tussen het rustvlak van de bovenbenen en de billenvlak. Op deze verhoging wordt ook nog in het midden een strook schuim aangebracht in verticale richting. Deze strook loopt aan beide zijden schuin af waardoor de strook een driehoekige vorm krijgt. De strook zorgt voor de scheiding van de bovenbenen.
Omdat er is gekozen voor een passieve zitting moet er rekening worden gehouden met het stuitje en de bilbotten. Er moet ruimte komen voor deze botten. Dit wordt gedaan door een ander soort schuimlaag op het blikvlak te plaatsen (is geel op de afbeelding). De schuimlaag is veel minder stevig en dunner dan het andere schuim. Het deukt gemakkelijk in. Hierdoor is het verschil in hoogte van het billenvlak en beenvlak nog groot genoeg. In deze schuimlaag worden 3 gaten gemaakt zodat de botten ruimte krijgen. De gaten voor de bilbotten liggen 5 centimeter uit elkaar. De afstand van het gat voor het stuitje ligt 5 centimeter van de achterzijde. De verticale afstand tussen deze gaten is ook 5 centimeter.
Zie de onderstaande afbeelding voor het resultaat.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Uiteindelijk komt over het geheel nog een ander soort schuimlaag. Deze zit tussen de stevigheid van de twee andere gebruikte schuimsoorten in. De zitting is getest door de gebruiker en werd als zeer prettig beschouwd.
​
De zitting is in de werkplaats van Avans Hogeschool Tilburg gemaakt. Er is gebruik gemaakt van de volgende bewerkingsmaterialen: een decoupeerzaag, een schuimzaag, een lintzaag, een Stanly mes, een hout veil, een liniaal, sleutel nr. 10, kunststof hamer, lijm, bankschroef, stift, boor