top of page

Tillift

Wat is een tillift?

 

Een tillift is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de cliënt zich gemakkelijker kan verplaatsen van de ene naar de andere plek wanneer dit niet mogelijk is op eigen kracht. Dit betekent ook dat het te gebruiken is om van toilet naar stoel te gaan en van stoel naar bed. Door de half-liggende houding die aangenomen wordt wanneer een cliënt in de tillift hangt is het gemakkelijker om het onderlichaam te wassen en incontinentiemateriaal te verwijderen. De meeste tilliften dragen tot 150 kg. Voor zwaardere mensen zijn speciale tilliften beschikbaar.
Cliënten die geen of een zeer beperkte functie hebben van staan maken gebruik van de tillift. Ook cliënten met een energetische beperking en die niet in staat zijn om zelfstandig zich te kunnen verplaatsen maken gebruik van dit hulpmiddel.



Actieve tillift

 

Een actieve tillift verschilt veel van een passieve tillift. Deze lift zorgt er voornamelijk voor dat de cliënt zich zonder te lopen kan verplaatsen. Bij deze tillift kan de cliënt actief staan en de armen nog gebruiken. Een passieve tillift is dus nodig als de cliënt niet in staat is actief te kunnen staan. De meeste actieve tilliften dragen tot ongeveer 120 kg.

 

Hoe werkt een tillift?

 

De tilband wordt achter u (als u zit) of naast u (liggend) geplaatst en de verzorger zorgt ervoor dat de haken van de band goed vast komen te zitten aan de lift. Een goede instructie is vereist om ongelukken te voorkomen. Vervolgens wordt er met een afstandsbediening de lift bestuurd en de cliënt naar de gewenste plek getild.

 

Kosten en vergoedingen

 

Een tillift kost ongeveer €3000,-. In de meeste gevallen wordt dit vergoed onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit wordt per gemeente geregeld. Het kan ook worden vergoed onder het Wlz (Wet langdurige zorg). Dit regelt het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). In sommige gevallen wordt een eigen bijdrage gevraagd.

 

 

 

 

Situatiebeschrijving

 

Cliënt: Gerrit Slak

 

Neurologische aandoening:

- Mist onderbenen door vaataandoening

- Diabetes type 2

 

Hulpmiddel:
- Tillift

 

Familie/relatie:
- Weduwnaar

Omgeving/woonplaats:

- Tilburg

 

Werk:

- Pensioen

 

Leeftijd:

- 78 jaar

 

Medicijnen:

- 2x daags 300mg Lyrica tegen fantoompijn
- 1x dagelijks 200mg Metformine tegen diabetes type 2
- 1x dagelijks 200mg Tolbutamide tegen diabetes type 2

 

Meneer Slak heeft een tillift nodig om zich in huis te kunnen verplaatsen. Als hij boodschappen wil doen, dan moet hij eerst naar zijn rolstoel getild worden. Ook slikt meneer Slak dagelijks zijn medicijnen. Aangezien Meneer Slak zijn benen verloren heeft door een vaatziekte, is het noodzakelijk om een tillift te hebben. Verder is Meneer Slak actief in het buurthuis van de wijk.
 

bottom of page