top of page

Eigen aanpassingen

Inzicht tillift

 

Verpleegkundigen moeten patiënten soms uit bed tillen die niet zelfstandig uit bed kunnen komen. Met deze passieve tillift wordt het makkelijker voor de verpleegkundige om een patiënt uit bed te kunnen halen. De verpleging hoeft alleen een soort mat onder de patiënt te leggen en die vastmaken aan een lift. De lift kan de verpleegkundige dan met een paar knoppen omhoog, omlaag brengen en de lift kan de patiënt in een lig- en zithouding in de mat leggen. De verpleegkundige kan de patiënt nu de lift op wieltjes verplaatsen van het bed naar de rolstoel of van de rolstoel naar het bed.

 

De verpleegkundigen hoeven met deze lift zelf geen lichamelijk zware transfers meer te maken. Hierdoor ervaart de verpleegkundige minder lichamelijk stressvol werk. Met minder lichamelijk zwaar werk zal een verpleegkundige ook minder snel lichamelijke klachten krijgen, dit houdt in dat de verpleegkundige langer door kan werken.

 

Opgedane info vergeleken met de praktijk

 

In een aantal stappen is er uitgelegd hoe een tillift werkt. Dit stappenplan is te vinden op een ander deel van de site. De verpleegkundigen moeten ook een bepaald stappenplan volgen. Ze moeten meer stappen volgen en moeten zich onder andere klinisch voorbereiden doordat ze hun handen eerst wassen, de patiënt informeren en de rolstoel en lift klaar zetten. De verpleegkundige volgt hierna een soort van zelfde stappenplan als de GZT-studenten.

 

De verschillen tussen de studenten en de verpleegkundigen zitten vooral in de kleine, iets gedetailleerdere stappen. De verschillen tussen het stappenplan van de studenten en de verpleegkundigen waren

 

Een verpleegkundige legt in meerdere stappen de mat klaar waarin de patiënt hangt. Doet eerst de beenclips vast en trekt dat deel van de mat recht zodat het niet kan klemmen. Moet vragen of er iets verkeerd zit en verbeterd het dan met een handdoek bijvoorbeeld. Verder is elke stap die de studenten hebben, bij de verpleegkundigen in drie stappen uitgelegd.

Stappenplan tillift gebruik:

 

Voorbereiding:

  • Bij het bed: laat de zorgvrager op zijn zij liggen zodat de tilband onder zijn rug geplaatst kan worden. Hierbij moet de zorgverlener helpen anders kan de zorgvrager terug rollen of overrollen uit en uit zijn of haar bed vallen. Breng vervolgens de tilband onder de rug aan en laat de zorgvrager terugrollen op zijn rug.

  • Bij een stoel: laat de zorgvrager iets naar voren buigen en help hem/haar hierbij indien nodig. Blijf voor de zorgverlener staat zodat hij/zij niet vooruit kan vallen. Breng de tilband vervolgens aan achter de rug

  • Ga hierna na of het hoofddeel ongeveer goed uitkomt bij het hoofd. Zorg hierbij ook dat de onderkant van de rug zoveel mogelijk is bedenkt.

  • Trek nu de beensplitten onder de dijen van de zorgvrager, tussen de benen door zodat ze vervolgens tussen de benen aan de tillift aangehaakt kunnen worden.

  • Haak hierbij eerst de clips van het schouderdeel aan de tillift vast. Trek hierbij niet. Als er te weinig ruimte te is en het te zwaar is, verstel de lift dan niets zodat de clips makkelijker aan de haken bevestigd kunnen worden.

  • Haak daarna de clips van de beensplitten vast aan de tillift vast. Let hierbij goed op of de tillift de zorgvrager niet raakt, aangezien de tillift nu boven zijn/haar romp hangt.

  • Zet bij welke handeling dan ook indien nodig de rem van de tillift erop. Hierbij voorkom je dat de tillift uit zijn stabiliteit komt.

 

 

Handelen:

  • Laat de tillift wat omhoog komen en controleer of de clips goed bevestigd zijn, en vraag aan de zorgvrager of de tilband comfortabel zit. Leg indien nodig de tilband comfortabeler.

  • Laat de tillift nu verder omhoog komen. Dit hoeft niet te hoog te zijn, dit kan namelijk als onaangenaam worden ervaren door de zorgvrager en het rijdt ook minder makkelijk. Hierdoor kunnen namelijk meer schommelingen plaatsvinden.

  • Kantel de zorgvrager iets naar achteren. Het hoofd van de zorgvrager rust nu op het hoofdstuk. Hierdoor wordt het gewicht van de romp meer verdeeld over het rugdeel van de tilband. Dit word als comfortabeler gezien door de zorgvrager omdat er nu minder druk van de beenslips op de dijen komt.

  • Verrijd de tillift nu rustig, gebruik uw lichaamsgewicht om de tillift vooruit de rijden.

 

Afronding:

  • Rijdt de tillift naar de stoel of het bed en laat de tillift zakken. Hou hierbij oogcontact met de zorgvrager. Hierbij kun je inschatten of de zorgvrager zich op zijn gemak voelt.

  • Bed: zorg dat de zorgvrager niet te ver op het voeteneind van het bed woord geplaatst.

  • Stoel: zorg dat de zorgvrager goed achterin de stoel terecht komt.

  • Maak eerst de clips van de beensplitten los en daarna de clips van het schouderdeel.

  • Pas hierbij op dat de tillift niet het hoofd van de zorgvrager raakt.

  • Als ze zorgvrager op het bed ligt, kantel de zorgvrager dan weer op zijn zij zodat de tilband onder de rug vandaan kan worden verwijderd. Let hierbij goed op dat de zorgvragen niet terug rolt of overrolt, anders kan de zorgvrager uit bed vallen.

  • In een stoel kan de tilband verwijderd worden door de beenslips rustig naar de zijkanten van de stoel te trekken. Hierbij zijn ze benen nu vrij en kan de tilband langs de rug omhoog worden getrokken.

Tillift aanpassen Groep I

Tillift aanpassen Groep I
Video zoeken...
Tillift aanpassen Groep I

Tillift aanpassen Groep I

06:38
Video afspelen
bottom of page