Profielen instellen
Inzicht in het doel van de opdracht
Het doel van het samenstellen van verschillende instelbare componenten van de elektrische rolstoel, is het zo specifiek mogelijk maken voor de gebruiker. Het is belangrijk om deze profielen te richten op de gebruiker zodat deze persoon optimaal gebruik kan maken van de elektrische rolstoel.
Wanneer het aansluit bij de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker, bijvoorbeeld “boodschappen doen” of “Op straat rijden’’ geeft het een prettiger gevoel en kan de gebruiker ook sneller participeren. Wanneer de profielen van de elektrische rolstoel verkeerd ingesteld staan, bijvoorbeeld een profiel voor heel snel rijden terwijl de gebruiker dat heel eng vindt, dan kan het voor gevaar zorgen en moet de gebruiker langer wennen aan het profiel.
Daarom is het van uiterst belang dat verschillende profielen allemaal gericht zijn op de specifieke gebruiker van het hulpmiddel.
Het belang van profielen instellen
Er zijn natuurlijk altijd verschillende situaties waarin een persoon in een elektrische rolstoel zich kan bevinden. Daarom worden er bij het programmeren van een elektrische rolstoel verschillende profielen aangemaakt. Deze profielen worden gemaakt om altijd goed te kunnen rijden in verschillende omstandigheden. Bij de opdracht heeft de groep er voor gekozen om vier profielen te maken: Thuis situatie, in de supermarkt, op straat en een profiel voor slechte weersomstandigheden.
​
​
Onderbouwing profiel 1- Binnen in huis
Maximale snelheid vooruit: 25%
Met deze snelheid kan je goed manoeuvreren in huis. In huis kunnen vele obstakels staan en smalle doorgangen. Om hier vlekkeloos doorheen te kunnen rijden is een snelheid van 25% geadviseerd.
Minimale snelheid vooruit: 5%
Door deze minimale snelheid kan er goed gecorrigeerd worden om op een exacte plaats te komen. Omdat er de keuze is tussen 25 % vooruit en 5% vooruit is dit in huis geschikt voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld: snel naar de magnetron of bijvoorbeeld langzaam bewegen omdat er kleine kinderen rondkruipen.
Versnelling vooruit: 20%
Een versnelling vooruit van 20% is een fijne, aangename en veilige versnelling vooruit. Een versnelling van 20% zorgt voor een geleidelijke versnelling. Het zorgt ervoor dat, wanneer de joystick maximaal vooruit geduwd wordt, de rolstoel niet vooruitschiet. Dit kan namelijk als er onprettig worden ervaren. Ook is het veiliger, het verkleint de kans om ergens tegenaan te rijden wanneer je vooruit rijd.
Vertraging vooruit: 60%
Het is aangenaam om in een vloeiende beweging te stoppen wanneer de joystick losgelaten wordt. Maar de uitrol afstand mag niet te lang zijn in verband met aanraking met objecten in de ruimte. Een vertraging van 60% is aangenaam en gepast binnenshuis. Een vertraging van 100% bijvoorbeeld zal ervoor zorgen dat de rolstoel meteen stil staat. Hierdoor krijgt de inzittende persoon, door traagheid, een stoot. Dit wordt als onprettig ervaren. Wanneer de vertraging laag staat, bijvoorbeeld 10%, kan dit voor vervelende situaties zorgen. De rolstoel rolt dan nog te lang door. Dit kan zorgen voor botsingen met objecten of een gevaarlijke situatie bij een trap.
Maximale snelheid achteruit: 15%
Wanneer er achteruit gereden wordt dit blindelings gedaan. Daarmee wordt bedoeld dat de inzittende niet precies kan zien waar hij/zij heen rijdt. Daarom is het geschikt om een langzame snelheid te hebben wanneer er achteruit gereden wordt. Binnen in huis is het niet noodzakelijk om snel achteruit te rijden, er zijn namelijk geen andere bewegende voortuigen om je heen waar op je moet anticiperen. Het langzaam achteruit rijden zal ook weer zorgen voor minder botsingen met objecten.
Minimale snelheid achteruit: 5%
Een snelheid van 5% is genoeg om binnen in huis gecontroleerd de rolstoel te kunnen besturen wanneer er achteruit gereden wordt. 5% is langzaam. Zo kan er exact naar de gewenste positie toegereden worden met minimaal gevaar voor botsingen.
Versnelling achteruit: 5%
Een minimale versnelling is gewenst tijdens het achteruit rijden binnen in huis. Hierdoor valt de beweging goed te corrigeren en worden botsingen beperkt. Het zal voorkomen dat de rolstoel plots achteruit schiet, wat niet gewenst is.
Vertraging achteruit: 60%
Een vertraging van 60% zorgt ervoor dat de rolstoel geleidelijk tot stilstand komt. Hierdoor krijgt de inzittende geen stoot. Het zorgt er ook voor dat de rolstoel niet te lang door rolt. Dit voorkomt vervelende situaties.
Maximale draaisnelheid: 15%
Het is gewenst om een redelijk langzame draaisnelheid te hebben binnen in huis. Een te snelle draaisnelheid zorgt ervoor dat de persoon uit zijn stoel geslingerd wordt. Een langzamere draaisnelheid voorkomt botsingen. Snel draaien in huis is immers niet noodzakelijk. Bij een draaisnelheid onder de 15% ervaart de bestuurder irritatie omdat het te langzaam gaat.
Minimale draaisnelheid: 5%
Om een positie nauwkeurig te corrigeren is een langzame draaibeweging gewenst. Zo kan de juiste positie bereikt worden.
Versnelling draaisnelheid: 35%
35% zorgt voor een vloeiende beweging. Dit wordt als prettig ervaren. Bij een snellere draaisnelheid zou de rolstoel ongecontroleerd wegschieten.
Vertraging draaisnelheid: 30%
Omdat de hoofdsteun van de rolstoel geen steun biedt aan de zijkant van het hoofd, zal een snelle vertraging het hoofd doen slingeren. Dit wordt als onprettig ervaren. Bij een vertraging van 30% blijft het hoofd op dezelfde positie en komt de rolstoel geleidelijk tot stilstand. Daarom is er gekozen voor 30%.
Grip: 80%
Er is gekozen voor een 80% grip, omdat de groep van mening is dat een goede grip altijd nodig is tijdens het rijden in een elektrische rolstoel.
Onderbouwing profiel 2 - Supermarkt
Maximale snelheid vooruit: 35%
Met deze snelheid kan je goed manoeuvreren in een supermarkt. In de winkel kunnen vele obstakels staan en smalle doorgangen. Om hier vlekkeloos doorheen te kunnen rijden is een snelheid van 35% geadviseerd.
Minimale snelheid vooruit: 5%
Door deze minimale snelheid kan er goed gecorrigeerd worden om op een exacte plaats te komen. Omdat er de keuze is tussen 35 % vooruit en 5% vooruit is dit in huis geschikt voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld: snel naar de broodafdeling voordat het brood op is of bijvoorbeeld langzaam bewegen omdat er kleine kinderen rondrennen. Er wordt niet geadviseerd om constant 5% te rijden, dit omdat het andere klanten kan obstrueren.
Versnelling vooruit: 40%
Een versnelling vooruit van 40% is een fijne, aangename en gemiddelde versnelling vooruit. Een versnelling van 40% zorgt voor een normale versnelling. Het zorgt ervoor dat, wanneer de joystick maximaal vooruit geduwd wordt, de rolstoel niet vooruitschiet. Dit kan namelijk als onprettig worden ervaren. Mocht u snel ergens naartoe is een versnelling van 20% te langzaam.
Vertraging vooruit: 65%
Het is aangenaam om in een vloeiende beweging te stoppen wanneer de joystick losgelaten wordt. Maar de uitrol afstand mag niet te lang zijn in verband met aanraking met objecten in de supermarkt. Een vertraging van 60% is aangenaam en gepast binnenshuis, maar in de supermarkt zijn meer bewegende objecten en personen. Daarom is de vertraging hier iets sneller, zodat u sneller tot stilstand komt zonder een abrupte stoot. Een vertraging van 100% bijvoorbeeld zal ervoor zorgen dat de rolstoel meteen stil staat, hierdoor krijgt de inzittende persoon, door traagheid, een stoot. Dit wordt als onprettig ervaren. Wanneer de vertraging laag staat, bijvoorbeeld 10%, kan dit voor vervelende situaties zorgen. De rolstoel rolt dan nog te lang door. Dit kan zorgen voor botsingen met bijvoorbeeld de aanbiedingen die midden in de supermarkt staan. Dit is altijd erg vervelend, vooral als de wijn in de aanbieding is.
Maximale snelheid achteruit: 20%
Wanneer er achteruit gereden wordt, wordt dit blindelings gedaan. Daarmee wordt bedoeld dat de inzittende niet precies kan zien waar hij/zij heen rijdt. Daarom is het geschikt om een langzame snelheid te hebben wanneer er achteruit gereden wordt. In de supermarkt kan het vaak druk zijn, hierdoor is een langzame snelheid achteruit voldoende om veilig te kunnen manoeuvreren in het gangpad van de schoonmaakmiddelen en het toiletpapier.
Minimale snelheid achteruit: 5%
Een snelheid van 5% is genoeg om in een winkel/supermarkt gecontroleerd de rolstoel te kunnen besturen wanneer er achteruit gereden wordt. 5% is langzaam. Zo kan er exact naar de gewenste positie toegereden worden met minimaal gevaar voor botsingen.
Versnelling achteruit: 80%
In een supermarkt is het meestal druk. Om botsingen te kunnen voorkomen, moet u snel van vooruit naar achteruit kunnen gaan. Aangezien de maximale snelheid achteruit maar 20% is, zal de klant achter u genoeg tijd hebben om opzij te gaan.
Vertraging achteruit: 70%
Een vertraging van 70% zorgt ervoor dat de rolstoel geleidelijk tot stilstand komt. Hierdoor krijgt de inzittende geen stoot. Het zorgt er ook voor dat de rolstoel niet te lang door rolt. Dit voorkomt vervelende situaties. In de supermarkt zijn meer bewegende obstakels, dus is in dit profiel 70% aangeraden.
Maximale draaisnelheid: 20%
Het is gewenst om een redelijk langzame draaisnelheid te hebben in de supermarkt. Een te snelle draaisnelheid zorgt ervoor dat de persoon uit zijn stoel geslingerd wordt. Een langzamere draaisnelheid voorkomt botsingen met objecten. Snel draaien is niet noodzakelijk in een supermarkt. Bij een draaisnelheid onder de 20% ervaart de bestuurder irritatie omdat het te langzaam gaat.
Minimale draaisnelheid: 5%
Om een positie nauwkeurig te corrigeren is een langzame draaibeweging gewenst. Zo kan de juiste positie bereikt worden.
Versnelling draaisnelheid: 35%
35% zorgt voor een vloeiende beweging. Dit wordt als prettig ervaren. Bij een snellere draaisnelheid zou de rolstoel ongecontroleerd wegschieten.
Vertraging draaisnelheid: 30%
Omdat de hoofdsteun van de rolstoel geen steun biedt aan de zijkant van het hoofd, zal een snelle vertraging het hoofd doen slingeren. Dit wordt als onprettig ervaren. Bij een vertraging van 30% blijft het hoofd op dezelfde positie en komt de rolstoel geleidelijk tot stilstand. Daarom is er gekozen voor 30%.
Grip: 80%
Veel grip wordt als prettig ervaart. Het zorgt ervoor dat de rolstoel goed bochten kan maken. Het zorgt er ook voor dat de banden niet slippen wanneer u plotseling maximaal vooruitgaat.
Onderbouwing profiel 3- straat
Maximale snelheid vooruit: 40%
Met deze snelheid wordt er op een veilige manier aan het verkeer deelgenomen. Een snelheid van 40% zorgt voor een veilige stopafstand wanneer er plots geremd moet worden. De snelheid is een redelijk tempo wat fijn is voor lange afstanden buiten.
Minimale snelheid vooruit: 15%
Omdat langzaam vooruit bewegen minder van belang is op straat is deze ingesteld op 15%. Deze snelheid moet langzaam genoeg zijn om bijvoorbeeld een verhoging op/af te rijden of achter een vrouw met een rollator te rijden. Ook kan met deze langzame snelheid naar een exacte positie gereden worden.
Versnelling vooruit: 35%
35% wordt nog als prettig ervaren. De rolstoel versnelt geleidelijk. Een snellere versnelling vooruit kan levensreddend zijn in een gevaarlijke situatie in het verkeer. De kans om ergens tegen aan te rijden is buiten minder groot dan binnen, daarom is gekozen voor een versnelling van 35%.
Vertraging vooruit: 70%
Het is aangenaam om in een vloeiende beweging te stoppen wanneer de joystick losgelaten wordt. Maar de uitrol afstand mag niet te lang zijn in verband met een te lange stopafstand. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn in het verkeer. Daarom past een vertraging van 70% het best bij de situatie.
Maximale snelheid achteruit: 25%
Tijdens het achteruit rijden ziet de rolstoelbestuurder niet precies waar er heen gereden wordt. Het gevaar om tegen een object te rijden is minder groot dan bijvoorbeeld binnen in huis en daarom is de snelheid wat hoger. De snelheid achteruit mag niet te hoog worden om gevaarlijke situaties in het verkeer te voorkomen.
Minimale snelheid achteruit: 5%
Om naar een exacte positie te bewegen is de minimale snelheid achteruit 5%. Dit is handig om bijvoorbeeld precies recht voor een brievenbus te komen te staan zodat de persoon met gemak de brief kan posten.
Versnelling achteruit: 50%
Een versnelling achteruit van 50% wordt geadviseerd op basis van veiligheid. Wanneer de persoon in de rolstoel in een gevaarlijke situatie komt moet de rolstoel snel verplaatst kunnen worden. Een versnelling van 50% is nog vloeiend en is niet storend voor de inzittende.
Vertraging achteruit: 60%
Een vertraging van 60% zorgt ervoor dat de rolstoel geleidelijk tot stilstand komt. Hierdoor krijgt de inzittende geen stoot. Het zorgt er ook voor dat de rolstoel niet te lang door rolt. Dit voorkomt gevaarlijke situaties in het verkeer.
Maximale draaisnelheid: 25%
Een draaisnelheid van 25% is nodig om een bocht te maken wanneer er met een maximale snelheid vooruitgereden wordt. Met deze snelheid verplaatst de rolstoel zich geleidelijk en wordt de inzittende niet belast met een stoot.
Minimale draaisnelheid: 5%
Om een positie nauwkeurig te corrigeren is een langzame draaibeweging gewenst. Zo kan de juiste positie bereikt worden.
Versnelling draaisnelheid: 35%
35% zorgt voor een vloeiende beweging. Dit wordt als prettig ervaren. Bij een snellere draaisnelheid zou de rolstoel ongecontroleerd wegschieten.
Vertraging draaisnelheid: 30%
Omdat de hoofdsteun van de rolstoel geen steun biedt aan de zijkant van het hoofd, zal een snelle vertraging het hoofd doen slingeren. Dit wordt als onprettig ervaren. Bij een vertraging van 30% blijft het hoofd op dezelfde positie en komt de rolstoel geleidelijk tot stilstand. Daarom is er gekozen voor 30%.
Grip: 90%
Veel grip wordt als prettig ervaren. Het zorgt ervoor dat de rolstoel meer stabiliteit heeft. Natuurlijk wordt een groot gedeelte van de grip bepaald door het profiel van de banden. Omdat deze rolstoel voor binnen en buiten is, en dus een all round profiel heeft, is het fijn dat de grip ook nog extra instelbaar is per profiel. Omdat de snelheid buitenshuis gemiddeld hoger ligt dan binnen in huis is meer grip wenselijk.
​
​
Onderbouwing profiel 4 – slechte weersomstandigheden
Maximale snelheid vooruit: 30%
Deze snelheid staat ongeveer gelijk aan de snelheid waarmee een persoon zonder loopproblemen met slecht weer loopt. Met deze snelheid is er ook nog ruimte om te reageren als de rolstoel wegglijd op een slecht stuk weg.
Minimale snelheid vooruit: 15%
De minimale snelheid van 15% zorgt ervoor dat men rustig wat gevaarlijkere manoeuvres kan maken. Als men bijvoorbeeld met de rolstoel van de stoep moet gaan en oversteken moet men met weinig snelheid van een schuin aflopende stoeprand kunnen rijden zodat de rolstoel niet kan kantelen en de rolstoel heeft ook nog genoeg snelheid om op gevaarlijke stukken overheen te rijden.
Versnelling vooruit: 30%
Als er buiten met slecht weer of een slecht wegdek/stoeprand buiten gereden wordt zorgt een lage versnelling ervoor dat de rolstoel niet te snel kan optrekken waardoor de rolstoel goed grip kan houden op een moeilijke ondergrond. Verder is er bij een lage versnelling ook weinig kan dat de persoon in de rolstoel naar achter wordt gedrukt.
Vertraging vooruit: 70%
Bij een hoge vertraging heeft de bestuurder van de rolstoel genoeg tijd om op onverwachtse dingen snel te kunnen reageren, bijvoorbeeld als er opeens een kind om de hoek komt die de bestuurder niet kan zien. Door een hoge vertraging stop de rolstoel da binnen een meter.
Maximale snelheid achteruit: 20%
Er is voor de snelheid van 20% gekozen om achteruit te rijden, zodat er niet te hard achteruitgereden kan worden. De snelheid kan met goed weer al niet te hard, omdat je met achteruit rijden al niet veel ziet. Verder heeft de bestuurder ook nog last van slechte weersomstandigheden die het zicht ende grip kunnen verminderen. Deze laatste twee punten zorgen er dat de snelheid nog minder is dan als de bestuurder gewoon op een goede dag in de elektrische rolstoel rijdt.
Minimale snelheid achteruit: 10%
De minimale snelheid achteruit is 10%. Deze snelheid zorgt ervoor dat de bestuurder langzaam en veilig naar achter kan rijden. De langzaamste stand van de rolstoel is niet nodig buiten, omdat de rolstoel buiten niet zulke specifiek kleine bewegingen hoeft te maken als de bewegingen die binnen nodig zijn.
Versnelling achteruit: 50%
Met het kleine verschil van maximale en minimale snelheid maakt het niet heel veel uit hoe snel de versnelling is. Het verschil van deze twee snelheden is niet echt merkbaar hoe snel de programmeur hem zet.
Vertraging achteruit: 60%
Met een vertraging van 60% staat de bestuurder snel stil, hierbij heeft de bestuurder geen probleem met een terugslag, die kan komen door een te hoge vertraging.
Maximale draaisnelheid: 20%
De rolstoel moet niet te snel kunnen draaien als je met 30% vooruit kan. Met deze maximale draaisnelheid van 20% kan je niet uit je rolstoel vliegen als de bestuurder opeens een bocht moet maken.
Minimale draaisnelheid: 5%
Er zijn soms kleine steegjes waar de bestuurder hele kleine aanpassingen moet maken. Verder zorgt deze kleine minimale snelheid ervoor dat je met de maximale snelheid vooruit niet opeens naar de zijkant kan schieten waardoor de bestuurder uit de rolstoel kan vallen door de plotselinge beweging naar de zijkant.
Versnelling draaisnelheid: 15%
De versnelling is 15%, want deze snelheid voelde goed bij het testen. Dit betekent dat de bestuurder niet opeens opzij wordt geduwd door de snelheid, maar dat de rolstoel op een fijne rustige manier versneld waardoor de bestuurder op een fijne manier steeds sneller draait.
Vertraging draaisnelheid: 50%
De vertraging van de draaisnelheid is 50%. Er is voor deze snelheid gekozen, omdat de
rolstoel snel stil komt te staan maar niet zonder dat de bestuurder gevaar in enige vorm kan
lopen.
Grip: 100%
Met slecht weer kan je wel een sneeuw of ijs op de weg hebben, als bestuurder wil je dan zoveel mogelijk grip hebben. Doordat je kans hebt op sneeuw op ijs is er gekozen voor 100% grip.
(Tabel Profielen elektrische rolstoel)