top of page

AWBZ

De wet Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, ook wel de AWBZ, is per 1 januari 2015 gewijzigd. De taken die bestonden in de AWBZ zijn ondergebracht bij nieuwe en bestaande wetten. De nieuwe wet: de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en de bestaande wetten: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Zorgverzekeringswet (ZVW).

 

Alle veranderingen op een rij

Alle zorgtaken voor mensen met een zware, langdurige behoefte zijn van de AWBZ naar de WLZ gegaan. De extramurale zorg, ook wel persoonlijke verpleging en thuiszorg, is overgenomen door de ZVW en is daarbij in het basispakket opgenomen. Extramurale zorg valt in bepaalde gevallen ook onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Mensen met een zintuigelijke handicap vallen ook onder de ZVW. De vergoedingen vanuit de ZVW voor een zintuigelijke handicap wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Men zou hiervoor wel eigen risico voor moeten betalen in tegenstelling tot extramurale zorg, omdat het gaat om zorg uit de basisverzekering.

 

Zorgverzekeraars zijn ook andere taken op zich gaan nemen die uit de AWBZ zijn gekomen. Zo ook de taak voor langdurige Geestelijke Gezondheidszorg, ook wel GGZ.  Om precies te zijn, gaat het om zorg die in de eerste drie jaar in een zorginstelling wordt ontvangen. Er moet voor deze zorg wel eigen risico betaald worden. Na de drie jaar wordt de zorg geregeld via de zorgkantoren en de regels van de WLZ. In plaats van eigen risico wordt er dan een inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd.

 

De gemeente is verantwoordelijk voor ondersteuning en hulp in het dagelijks leven en het huishouden, zoals opruimen, schoonmaken, koken, maar ook begeleiding bij deelname in de maatschappij. Verder kan men voor aanpassingen aan de woning of speciale woonvoorzieningen bij de gemeente terecht. Vergoeding vindt plaats via de WMO. Hulpbehoevenden, zoals ouderen en gehandicapten, kunnen hiervoor terecht bij het Wmo-loket van hun gemeente voor een aanvraag en verdere vragen over de zorg.

 

In 2015 komt er een nieuwe Jeugdwet, waarvoor gemeenten verantwoordelijk worden. Het gaat om zorg alle vormen van jeugdhulp, jeugd-ggz, gesloten jeugdzorg, kinderbescherming , jeugdreclassering, en jeugd-vb. Zorg die in 2014 nog onder de AWBZ valt, valt nu onder de nieuwe Jeugdwet, zoals:

  • Behandeling met of zonder verblijf voor jongeren met een psychische stoornis of (licht) verstandelijke beperking

  • Begeleiding, persoonlijke verzorging, persoonlijke verpleging en bijbehorend kortdurend verblijf voor jongeren met een stoornis, beperking of aandoening

  • Transport van en naar locatie voor de bovenstaande zorgbehoevenden

bottom of page