top of page

WMO

De gemeente is wettelijk verplicht om bij de mensen die zich hebben aangemeld voor de Wmo ondersteuning, de huidige situatie van die mensen te onderzoeken. Hierbij kijkt de gemeente naar wat iemand zelf nog kan en diens omgeving hierbij kan helpen.
De gemeente moet zich richten op verschillende taken voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning:

  • Jeugdigen met problemen ondersteunen met problemen die voorkomen kunnen worden

  • Verslavingsbeleid bevorderen

  • Maatschappelijke opvang aanbieden

  • Openbare geestelijke gezondheidszorg bevorderen

  • Informatie, cliëntondersteuning en advies geven

  • Vrijwilligers en mantelzorg ondersteunen

  • Sociale samenhang en leefbaarheid bevorderen

  • Het bevorderen van mensen met een psychisch probleem of beperkingen om deel te nemen aan de samenleving

 

De gemeente vraagt een eigen bijdrage van de burger. Dit is afhankelijk van de leeftijd, het inkomen en het vermogen van de inwoner. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) int de eigen bijdrage. Op de website van het CAK kan je de eigen bijdrage in jouw situatie berekenen. (https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp)

 

De gemeente kan onder voorwaarden een persoonsgebonden budget (pgb) geven. Met een pgb kan de cliënt de ondersteuning zelf kiezen en inhuren. Het geld komt niet op de eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank zorgt voor de betaling.

 

U moet verschillende stappen volgen voor het aanvragen van de Wmo. Hieronder zijn de stappen weergegeven:

Stap 1: U moet u melden bij het Wmo- loket van de gemeente. (In het geval van Bertha, Bennie en Gerrit is dit Loket Z te Tilburg.) Hiervoor hebben de meeste gemeenten een aanmeldingsformulier. Na het inleveren van dit formulier, wordt er later contact met u opgenomen.
Stap 2: U krijgt een gesprek op het gemeentehuis of bij u thuis. Hier wordt uw thuissituatie onderzocht en wat er nodig is om deze problemen op te lossen. Ongeveer 10 dagen na het gesprek krijgt u een verslag hiervan en kunt u dit rustig doorlezen. In het gesprekverslag staan de uitgangspunten voor de verdere stappen.
stap 3: Het gesprekverslag kunt u vervolgens ondertekenen en doorsturen, om in aanmerking te komen voor hulp van de Wmo. De gemeente beslist dan binnen twee weken of je in aanmerking komt voor bepaalde voorzieningen.
stap 4: Bij het aanvragen van hulp en ondersteuning hebben burgers de keuze uit persoonsgebonden budget (pgb) of hulp in natura. Bij zorg in natura krijgt u begeleiding en ondersteuning via instellingen en leveranciers. Met pgb ontvang u een bepaalt budget, waarmee u zelf zorg en/of hulp kunt inkopen. Pgb of hulp in natura is aan te vragen via het Wmo-loket van de gemeente.

 

Hulp en ondersteuning vanuit de Wmo wordt in een aantal situaties beëindigd:

  • De indicatie is verlopen en wordt niet meer verlengd.

  • De hulp/ondersteuning is voortijdig gestopt in overeenstemming met de betrokken partijen.

  • De cliënt gaat naar een zorginstelling waarbij hulp en ondersteuning door de Wlz wordt vergoed.

  • De hulp/ondersteuning is voortijdig gestopt vanwege externe omstandigheden, bijvoorbeeld verhuizing of overlijden van de cliënt.

 

Het schrappen van hulp zonder enig onderzoek of motivering mag niet volgens de wet.

bottom of page